Hulp bij psychische problemen

Het kan iedereen overkomen!

Iemand die psychisch in de war is, associeer je misschien eerder met een in zichzelf pratende oude man dan met een leeftijdsgenoot. Toch zitten er in iedere klas leerlingen die het moeilijk hebben.

Problemen?

Iedereen zit wel eens minder lekker in z’n vel. Vaak kom je er alleen of met hulp van familie en vrienden doorheen. Maar problemen kunnen ook erger worden en leiden tot slapeloosheid, angst, somberheid en verminderde studieresultaten. Dan heb je meer hulp nodig.

Praat erover!

Praten over psychische problemen is niet makkelijk. Toch is het belangrijk om je problemen met anderen te delen. Praten lucht op! Door te praten over jouw problemen wordt het ook voor jezelf vaak duidelijk wat je klachten zijn en hoeveel last je ervan hebt. Waarschijnlijk ontdek je ook dat je niet de enige bent met dit probleem. Mensen in je omgeving waarderen het als je vertelt wat er aan de hand is en zijn vaak bereid je te helpen.

Praat met iemand bij wie jij je op je gemak voelt. Soms praat je juist makkelijker met iemand die minder dichtbij staat. Denk dan eens aan een vertrouwenspersoon op school.

Schrijven

Misschien kun je niet over jouw problemen praten, omdat het te gevoelig is. Dan kun je jouw problemen ook opschrijven. Schrijven kan een manier zijn om onder woorden te brengen wat je bezighoudt. Je kunt het voor jezelf houden en het in een dagboek opschrijven. Ook kun je iemand een brief schrijven.

Informatie zoeken

Informatie kan je helpen inzicht te krijgen in je problemen of klachten. Over psychische problemen en psychiatrische ziekten bestaan folders, brochures, (zelfhulp) boeken, dvd’s en internetsites zoals deze.

Iemand helpen?

Als je iemand kent met psychische problemen of waarvan je vermoedt dat hij of zij problemen heeft, kun je helpen. Neem de persoon en zijn of haar problemen serieus en toon begrip. Maar ga niet op de stoel van hulpverlener zitten. Stimuleer hem of haar om hulp te zoeken.

Hulp zoeken

Gaan de klachten niet over? Of worden ze erger en maak jij je daar zorgen over? Merk je dat je niet goed meer kunt functioneren? Dan is het verstandig om hulp te zoeken bij de huisarts. De huisarts zal onderzoeken hoe erg jouw klachten zijn. Hij bespreekt met jou hoe jij je problemen het beste kunt aanpakken.

Vindt je het moeilijk de stap naar de huisarts te zetten? Bedenk dan dat de huisarts dagelijks te maken krijgt met mensen met psychische problemen. 

 

Wil je graag anoniem en vertrouwelijk praten over je problemen of vragen stellen, ga dan eens naar Question-Zone.

Of bel eens met Korrelatie: 0900-1450 (op werkdagen van 9-18h, 15 eurocent per minuut).

 hulp 

voor docenten 

Fonds Psychische Gezondheid VSB Fonds