Kimberley (15), sociale fobie

Ik was altijd heel verlegen. Maar na de scheiding van mijn ouders werd het echt extreem. Ik vond dat vreemd, want ik was immers juist verlost van al die ruzies thuis; ik hoefde me voor het eerst niet meer weg te cijferen. Toch werd ik bang door anderen afgewezen te worden. En zodra iemand me aansprak of een vraag stelde, klapte ik dicht of ging ik blozen.


In de tweede klas bleef ik zitten. En daar zat ik, totaal eenzaam en zonder mijn twee vriendinnen in de buurt. Ik werd doelwit van pesterijen, omdat ik alleen nog maar stilletjes voor me uit kon staren. Ook durfde ik in de klas geen vragen meer te stellen uit angst dat ik domme dingen zou zeggen of omdat ik dacht dat iedereen me stom vond. Ik voelde me alleen nog maar op mijn gemak als ik alleen met één van mijn oude vriendinnen was. Thuis de telefoon oppakken deed ik ook niet meer.


Eén keer werd ik zo bang dat ik bijna ging hyperventileren. Ik moest een spreekbeurt houden over uitstervende diersoorten. Ik stond voor de klas en dacht dat al mijn klasgenoten me uitlachten. Ik begon te trillen en naar adem te happen. Ik kreeg hartkloppingen en kon geen woord meer uitbrengen. In paniek ben ik toen het lokaal uitgerend. Buiten werd ik gelukkig weer wat rustiger, maar vanaf dat moment haalde ik het niet meer in mijn hoofd om naar feestjes te gaan of mensen thuis uit te nodigen. Ik was mensenschuw geworden.


Gelukkig kon ik over mijn probleem praten met mijn beste vriendin. Ik had het gevoel dat ik me bij haar nergens voor hoefde te schamen. Op haar advies ben ik toen ook naar onze klassenlerares gegaan. Zij was de eerste die zei dat ik misschien een sociale fobie had en ze hielp me ontzettend goed. Ze zocht boeken voor me in de bieb, gaf me websites met informatie over fobieën en adviseerde me naar de huisarts te gaan. Ik oefen nu stap voor stap allerlei dingen die ik eerst niet meer durfde om zo langzaam mijn angsten te overwinnen. Naar mijn huisarts ben ik nog niet geweest. Wel ben ik nu zo ver dat ik dat bezoek aandurf. En dat is al een hele overwinning op mezelf.

 

Lees meer over sociale fobie en andere angststoornissen.

 

 

‘Eén keer werd ik zo bang dat ik bijna ging hyperventileren.’

 

Fonds Psychische Gezondheid VSB Fonds