Remco (16), ADHD

Zit ’s stil! Hou op met dat gewiebel! Doe niet zo onhandig! Mijn hele kindertijd kreeg ik dit soort opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd. In vergelijking met andere kinderen was ik altijd een druk baasje. Ik was snel afgeleid en kon moeilijk stilzitten.

Bij het voetballen ging ik er soms net te hard in. In de klas moest de meester soms wel vier keer mijn naam roepen, voordat ik omkeek. Dan ging het even goed, maar vijf minuten later zat ik alweer achterstevoren op mijn stoel. Ik had weinig vriendjes, want vaak vonden andere kinderen mij te wild. Achteraf bleek soms dat vooral hun ouders dat vonden.


Ik heb altijd een soort van onrust gevoeld. Niet alleen mijn leraren werden soms gek van mij, ook mijn ouders waren na het weekend dikwijls uitgeput. Op een gegeven moment zijn mijn ouders met mij via de huisarts naar het bureau Jeugdzorg gegaan. Na een aantal gesprekken wees de hulpverlener hen op de mogelijkheid dat ik ADHD had. Uitgebreid onderzoek bevestigde dit. Mijn ouders voelden zich opgelucht en verdrietig tegelijk. Ik kreeg medicijnen en leerde van een kinderpsychologe hoe ik meer orde in mijn hoofd kon scheppen.


Het is vanaf dat moment een stuk beter gegaan. Ik doe sinds een jaar de opleiding SPW (Sociaal Pedagogisch Werker), omdat ik later onder meer kinderen met ADHD wil helpen. Soms merk ik dat mensen op school grapjes over me maken. ‘Heb je je pilletje niet op?’, zeggen ze dan. Ik vind dat afschuwelijk, omdat ik juist elke dag het medicijn Ritalin slik. Gelukkig komen mijn klasgenoten vaak voor me op. Ik heb een keer samen met de docent Maatschappelijk Culturele Vorming een spreekbeurt voorbereid over ADHD. Ik vond dat behoorlijk spannend, maar men reageerde erg positief en geïnteresseerd. Ik heb daar veel steun aan gehad.


Soms is het nog steeds een warboel in mijn hoofd en vergeet ik de simpelste afspraken. Maar de meeste mensen in mijn omgeving weten dat ik het niet express doe en er aan werk.

 

Lees meer over ADHD.

 

 

‘Heb je je pilletje niet op?’, zeggen ze dan. Ik vind dat afschuwelijk’. 

Fonds Psychische Gezondheid VSB Fonds